tisdag 24 augusti 2010

Workshop HMP - Värden och mål med Mike KemaniIgår körde vi en tung workshop med Mike Kemani. Temat var en påbyggnad av tidigare workshops där vi arbetet med målorienterat arbete, hur man sätter upp mål och gör för att närma sig samt uppnå dessa. Mikes tema var att gå närmare in på djupet kring värdegrunder och varför man sätter upp olika mål. En viktig fråga när man sätter upp mål är nämligen om målet är förenligt med ens grundläggande värden. Ytterligare en aspekt som behandlades av Mike var hur man gör när man stöter på hinder på väg mot sitt mål. Ofta kommer dessa hinder inifrån. Genom olika metoder och övningar kan man lära sig att hantera dessa hinder och effektivisera resan mot målen. Min beskrivning låter aningen flummig men Mike var grym på sitt subject matter och levererade en av de bästa workshopsen vi haft.

Enligt den metod Mike delade med sig av arbetar man huvudsakligen på följande sätt:

1. Bestäm din/dina värdegrund/er
Vad betyder någonting för dig? Vad är viktigt i just ditt liv? Kanske är det att leva ett sunt liv, ha en respektfull relation gentemot din pojkvän/flickvän, inte vara fördomsfull etc.

2. Sätt upp ett långsiktigt mål
Hur ska du göra för att leva i linje med din värdegrund? Om det är att leva ett sunt liv skulle det långsiktiga målet vara att kunna springa 10 km utan att stanna. Detta ska uppnås år 2011 - kanske under Kistaloppet nästa år.

3. Sätt upp ett kortsiktigt mål
Ett kortsiktigt mål för att leva sunt och nå det långsiktiga målet skulle kunna vara att börja träna två gånger i veckan för att sedan öka på träningsmängden efter årsskiftet.

4. Ta ett litet steg - idag
För att sätta igång processen krävs inte mer än att du tar ett litet steg. Det skulle kunna vara att redan idag ta en rask promenad på Järvafältet. Gör det redan idag så har du påbörjat din resa mot det långsiktiga målet och ett liv i linje med din värdegrund.

Stort tack till Mike som ställde upp! Bra närvaro blev det också med ett nästan fullsatt auditorium.

Mycket som händer just nu men jag ska försöka uppdatera bloggen så ofta jag kan.

/David

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar