onsdag 9 juni 2010

Workshop nr 1 - Babak Azarmi från RMH

I måndags hade vi säsongens första workshop. Precis som förra året fick Babak Azarmi från RMH MGMT GRP köra igång serien och gjorde det på ett förstklassigt sätt. Om du inte vet vem Babak är och vad RMH sysslar med är det dags för dig att vakna upp ur dvalan och kolla in St John's Dance. Babak är en av grundarna till RMH vars främsta artist är Adam Tensta som utgör en tredjedel av SJD.

Babak pratade om allt ifrån entreprenörskap och att tänka innovativt till hur musik- och nöjesbranschen fungerar. Några konkreta smakprov:
  • Runt 2003 brukade Babak och de andra från det då nystartade RMH ENTERTAINMENT stå utanför PUB och sälja egna mixtapes för 10-40 kr beroende på vad den "osynliga handen" dikterade. De spelade upp sin musik på plats och fick låna el till ljudsystemet från kebabhaket mitt emot PUB-huset i utbyte mot att de köpte kebab när de var färdiga. Det var Guerilla Marketing av tidigare oskådat slag i Sverige (och är det fortfarande). Jämför med grabbarna som står på 34th street nära Macy's i New York och pushar sina mixtapes till everbody and their cousin. Hassel.
  • Babak tyckte att skolan var pain och hade ca 75 procents frånvaro i gymnasiet. Att läsa böcker var alltså inte hans favoritsysselsättning back in the day. Detta visade sig vara en utmaning när de skulle söka pengar från olika fonder och institutioner för att finansiera inköp till sin musikstudio. För att förstå hur byråkratin fungerar behövde de läsa in sig på området. För att läsa så lite som möjligt delade de upp en boks innehåll i flera delar á 10 sidor. Babak läste de första 10 sidorna, Adam läste efterföljande 10 sidor osv. Sedan återberättade de innehållet för varandra och pusslade ihop bitarna. Innovation.
  • Adam Tensta är som sagt den artist från RMH som haft störst framgångar hittills. Babak berättade om hur de varit i USA flera gånger och träffat de stora skivbolagen som visat intresse att signa. Exempelvis har de suttit i flera möten med Jimmy Iovine från Interscope och diskuterat allt i från svensk musik till procentsatser av ägandet till Adam-rättigheterna. Babak berättade för oss hur en standard deal kan se ut för artister och att det inte sällan är avtal som gör artister livegna. Jämför skitet från The Lox första platta, Rape'n U Records. RMH och Adam har tackat nej till flera deals eftersom de inte vill bli just livegna. Integritet.
Sammanfattningsvis var workshopen riktigt, riktigt bra och vi är tacksamma för att Babak tog sig tid att återigen ställa upp för Husby Marathon. Vi önskar all lycka till Babak och de andra på RMH (Thomas, Adam, Eboi, Dida, Tijan & Co).

/David

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar